Mouvement of the soul

07-05-2017

Theatermensen zijn gewend om de vloer te gebruiken bij hun improvisatie. Maar om de vloer ook te gebruiken als een systemische werkvorm om aan een verhaal of personage te werken, is voor veel theatermensen nieuw. Het vraagt een andere instelling.


De ruimte als open krachtenveld

Met een opstelling ben je vrij van papier, los van de tafel. Je gebruikt andere delen van je hersenen en al je zintuigen zijn betrokken bij wat er zich op de vloer afspeelt. 


Een werkvorm die ik regelmatig gebruik voor spelers en makers, die al wat ervaren zijn in hun rol van representant is 'Mouvement of the Soul'. Met deze vorm worden de representanten vrij opgesteld - of ze stellen zichzelf op. Dit kan naar aanleiding van een thema zijn. Ze krijgen nauwelijks of geen informatie. Is er een vraagsteller, dan blijft ook vraag van de vraagsteller geheim. Het systeem zelf doet het werk, zonder tussenkomst van (voor) kennis, ideeën of de fantasie van de aanwezigen.


Van plaats naar beweging naar verhaal

Wanneer de representanten hun plaats hebben, bewegen ze vervolgens door de ruimte, net zolang tot de beweging vanzelf stopt, of een van de representanten vraagt om te stoppen. Om wat voor reden dan ook.Representanten vertellen daarna hun ervaring die als input kan dienen voor een verhaal, scène of personages. 


Na een opstelling kan tot improvisatie of een scène worden overgegaan, door de spelers of deelnemers aan de kant. Ook free writing is een goede werkvorm hierna.


Deze werkvorm is geschikt wanneer je op avontuur wilt en je wilt laten leiden naar wat zich wil laten zien. Het brengt je bij diepere lagen van een verhaal, bij onvermoede gebieden, invalshoeken of kanten of themas’s van van het verhaal of van jezelf.


VORIGE  |  VOLGENDE

Karakteropstellingen is een onderdeel van Hans Jeths Consultancy    

Copyright© 2020 Hans Jeths.  All rights reserved.        

OK

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons Privacy Beleid voor meer informatie.